Selecteer een pagina

Hoe maak je een succesvolle woningvideo?

door okt 22, 2022Drone, Vastgoedvideo0 Reacties

Camera gear

Het gebruik van woningvideo’s om je aanbiedingen en makelaarsprofiel te promoten is erg effectief. In totaal heeft 51% van de kopers het huis dat ze hebben gekocht online heeft ontdekt. Om je vastgoedaanbiedingen te laten opvallen en meer leads te genereren, zijn video’s essentieel. Maar hoe doe je dat?

Laten we beginnen met het bespreken van de verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij het produceren van een woningvideo.

Gebruik een DSLR-camera en werk samen met een ervaren videograaf

Misschien denk je als makelaar dat het prima is om objecten met je smartphone te tonen. De kwaliteit van smartphones is tegenwoordig zo goed dat je misschien denkt dat het inhuren van een professionele videograaf niet nodig is. In tegendeel! Het gebruik van een professionele DSLR-camera en de bijbehorende apparatuur kan niet worden vergeleken met een smartphone. Smartphones hebben nog steeds beperkte mogelijkheden, zoals het ontbreken van de mogelijkheid om lenzen te wisselen voor specifieke beelden of het focussen op een specifiek onderwerp. Het gebruik van een DSLR-camera is dus essentieel voor vastgoedmarketing.

Ben je overtuigd van het gebruik van een DSLR-camera? Dan is het nu tijd om een professionele videograaf in te huren. Een professionele videograaf weet niet alleen hoe de apparatuur werkt, maar weet ook hoe snel een goede woningvideo geproduceerd kan worden.

Hieronder lees je in 1 stappen wat een videograaf allemaal meeneemt bij het maken van een woningvideo:

1. Apparatuur

  1. Zoals hierboven vermeld is een DSLR-camera nodig bij het maken van een professionele woningvideo. Maar vergeet niet om aanvullende apparatuur te gebruiken, zoals een stabilisator, lenzen en een drone, om de film echt te laten opvallen. Hieronder lees je waarom deze apparatuur zo belangrijk is:
  • Stabilisator: Als uw video te veel trilt, kan dit afleidend werken en niet professioneel overkomen. Zogeheten gimbals en stabilisatoren zijn hierbij erg handig! Stabilisatoren zorgen ervoor dat de beelden stabiel blijven, zelfs als je rond een pand beweegt.
  • Lenzen: Het hebben van toegang tot verschillende lenzen is een groot voordeel van het bezitten van een DSLR-camera. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van groothoeklenzen om ervoor te zorgen dat de hele kamer in één beeld vastgelegd kan worden.
  • Drone: Aangezien het gebruik van drones nog relatief nieuw is, zullen kijkers eerder merken wanneer er dronebeelden aan een video zijn toegevoegd. Daarnaast is het voor een potentiële koper ook interessant om beelden van de omgeving te zien en onderscheid je jezelf eerder van concurrenten.

2. Voorbereiding

Een goede voorbereiding is het halve werk! Het kan namelijk gebeuren dat de eigenaar niet bekend is met het maken van woningvideo’s, waardoor er slechte verlichting is, de gordijnen gesloten zijn, of het huis rommelig en vies is. Zorg ervoor dat alles netjes en opgeruimd is voordat je begint met filmen. Houd ook rekening met het weer, want voldoende licht is essentieel voor het maken van goede woningvideo’s.

3. Schiet technieken

Er zijn verschillende schiettechnieken die je kunt gebruiken om de beste woningvideo’s te maken.

  1. Wide sweeping shot: Met deze shot film je het object in één keer terwijl je naar voren loopt. Dit is een perfecte manier om een eerste indruk van het huis te geven.
  2. Panning shot: dit is een shot waarbij je de camera horizontaal beweegt terwijl je zelf op één plek blijft staan.
  3. Detail shots: tot slot kun je de detail shot gebruiken om emoties op te roepen.

4. Camera-instellingen

Om een kamer in beeld te brengen, wil je meestal dat alles scherp is. Zet je diafragma op F4.0 of F5.6 om dit te bereiken. Balanceer de helderheid door de ISO- en sluitertijd aan te passen. Gebruik een lager diafragma voor gedetailleerdere shots.

Als je een Sony DSLR-camera gebruikt, werk dan met een logprofiel voor meer details in de highlights en schaduwen. Dit zorgt voor een dynamischer bereik bij het bewerken. Vooral met in een belichte omgeving kan is het een aanrader het logprofiel S-log 3 te werken.

5. Plan je shots

Lange video’s werken meestal niet goed, dus het is belangrijk om je shots van tevoren te plannen voor een kortere en betere video. Maak bijvoorbeeld 2-3 opnames van elke slaapkamer en badkamer in het huis. De woonkamer en keuken zijn belangrijke ruimtes om details van te krijgen. Zorg ervoor dat je genoeg shots en camerahoeken hebt, zodat je de beste indruk kunt kiezen. Vermijd echter te veel opnames: als je een goede shot hebt, ga dan verder naar de volgende. Dit bespaart tijd bij het bewerken.

6. Gebruik de omgeving

Bij woningvideo’s zijn meestal meer opnames binnen dan buiten nodig. Gebruik een drone daarom om luchtopnames van het huis en de omgeving te maken. Bijvoorbeeld vanuit vogelperspectief of als een slider die van links naar rechts schuift. Dit is een geweldige en unieke manier om de omgeving van het huis te laten zien!

7. Post-productie

Laten we doorgaan naar de laatste stap: het bewerken van je beeldmateriaal, om ervoor te zorgen dat jouw woningvideo’s opvallen bij je publiek.

Organiseer als eerst je clips in de volgorde waarin je door het object zou wandelen. Dit maakt het voor de kijkers gemakkelijker om een nauwkeurige indruk van het object te krijgen zonder het daadwerkelijk te hoeven zien.

Ten tweede, zorg ervoor dat jouw keuze van opnamen divers is. Extra beelden van een bepaalde ruimte zijn mogelijk, maar om het beeldmateriaal interessant te houden, is het goed om de hoeken af te wisselen van brede tot meer gedetailleerde perspectieven.

Gebruik als laatste achtergrondmuziek om je bezoekers een gevoel van sfeer en emotie te geven. Je kunt royaltyvrije achtergrondmuziek downloaden van Epidemic Sound. Daarnaast kun je een voice-over gebruiken, wat een geweldige manier is om aan het einde van de video een oproep tot actie achter te laten.

Deze 7 tips zullen je zeker helpen om op te vallen met uw woningvideo’s en deze in een professionele wijze te presenteren. Interesse in een video? Neem gelijk contact op.